Güncel Haberler

Eskimo yöntemi ile yakalıyorlar! Kilosunu 100 liradan satıyorlar…

Kars’ta Çıldır ve Ardahan il sınırları arasında yer alan Çıldır Gölü’nün yüzeyi her kış donuyor. Gölün bu yılın sonlarında donması, balıkçıları gecikmeyle sevindirdi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük, Van Gölü’nden sonra ikinci büyük tatlı su gölü olan Çıldır Gölü’nün yüzeyinde yaklaşık 40 santimetrelik buz tabakası oluştu.

Bölgedeki balıkçılar kazmalarla buz tabakasını kırarak Eskimo usulü balık avlamaya başladı. Balıkçılar gölde küçük delikler açarak suya tahta direkler ve ağlar attılar. Uzun bir bekleyişin ardından göle dönen balıkçılar, buzun altına ağlarını çekerek balıkları topladı. Balıkçıların çalışmaları bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

‘Göl yüzeyindeki buzlar eriyene kadar devam edeceğiz’

Balıkçılar, verimli bir sezon geçirdiklerini, Çıldır Gölü’ndeki buzlar eriyene kadar Eskimo usulü balıkçılığa devam edeceklerini söyledi. Balıkçılardan Erkan Çimşit, bu sezon sonunda havaların ısınması nedeniyle gölün donduğunu söyledi. Cimşit, ocak ayında göl yüzeyinin donmaya başlaması üzerine yöre halkının Eskimo usulü balık avlamaya başladığını söyledi.Kıyıdan yaklaşık 4-5 kilometre uzakta göl yüzeyinde açtığımız küçük deliklere ağları indirdik. Daha sonra birkaç hafta bekledik ve ağları toplamaya geldik. Gölde sarı balıklar ve şafak balıkları çoğunluktadır. Göl kenarındaki restoranlarda yakaladığımız balıkları pişirip burayı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere ikram ediyoruz ya da pazarda kilosu 100 liradan satıyoruz. Göl yüzeyindeki buzlar eriyene kadar Eskimo balıkçılığına devam edeceğiz. Bu avlanma yöntemimiz turistler tarafından da ilgiyle takip ediliyor. “Talep olursa onlara da bu keyfi yaşatabiliriz.”İle konuştu. Çıldır ve Ardahan il sınırları arasında yer alan Çıldır Gölü’nün yüzeyi her kış donuyor. Gölün bu yılın sonlarında donması, balıkçıları gecikmeyle sevindirdi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük, Van Gölü’nden sonra ikinci büyük tatlı su gölü olan Çıldır Gölü’nün yüzeyinde yaklaşık 40 santimetrelik buz tabakası oluştu. Bölgedeki balıkçılar kazmalarla buz tabakasını kırarak Eskimo usulü balık avlamaya başladı. Balıkçılar gölde küçük delikler açarak suya tahta direkler ve ağlar attılar. Uzun bir bekleyişin ardından göle dönen balıkçılar, buzun altına ağlarını çekerek balıkları topladı. Balıkçıların çalışmaları bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

‘Göl yüzeyindeki buzlar eriyene kadar devam edeceğiz’

Balıkçılar, verimli bir sezon geçirdiklerini, Çıldır Gölü’ndeki buzlar eriyene kadar Eskimo usulü balıkçılığa devam edeceklerini söyledi. Balıkçılardan Erkan Çimşit, bu sezon sonunda havaların ısınması nedeniyle gölün donduğunu söyledi. Ocak ayında göl yüzeyinin donmaya başlaması üzerine yöre halkının Eskimo usulü balık avlamaya başladığını belirten Cimşit, şöyle konuştu: “Kıyıdan yaklaşık 4-5 kilometre açıkta göl yüzeyinde açtığımız küçük deliklerden ağları gönderdik. Sonra birkaç hafta bekledik ve ağları toplamaya geldik. Gölde sarı saat ve şafak.” Göl kenarındaki restoranlarda yakaladığımız balıkları pişirip burayı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere sunuyoruz ya da pazarda kilosu 100 liradan satıyoruz. Göl eriyor. Bu balık avlama yöntemi turistler tarafından da ilgiyle takip ediliyor. Talep olması halinde onlar da yapabilirler. “Bu keyfi sunuyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking